FAQ

Često postavljana pitanja i osnovni pojmovi
Što je MySql

MySQLje besplatan,open sourcesustav za upravljanje bazom podataka. Uz PostgreSQL MySQL je čest izbor baze za projekte otvorenog koda, te se distribuira kao sastavni dio serverskihLinuxdistribucija, no također postoje inačice i za ostale operacijske sustave poputMac OS-a,Windowseitd.

MySQL baza je slobodna za većinu uporaba. Ranije u svom razvoju, MySQL baza podataka suočila se s raznim protivnicima MySQL sustava organiziranja podataka jer su joj nedostajale neke osnovne funcije definiraneSQLstandardom. Naime, MySQL baza je optimizirana kako bi bila brza nauštrb funkcionalnosti. Nasuprot tome, vrlo je stabilna i ima dobro dokumentirane module i ekstenzije te podršku od brojnihprogramskih jezika:PHP,Java,Perl,Python...

MySQL baze su relacijskog tipa, koji se pokazao kao najbolji način skladištenja i pretraživanja velikih količina podataka i u suštini predstavljaju osnovu svakog informacijskog sustava, tj. temelj svakog poslovnog subjekta koji svoje poslovanje bazira na dostupnosti kvalitetnih i brzih informacija.

MySQL iPHPsu osvojili veliki dio tržišta jer suopen source, dakle, mogu se besplatno koristiti.

Izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/MySQL

Što je Domena

Ukratko - to je jedinstveno ime za Internet adresu (web site), na pr. 8core.hr. Domena je adresa na Internetu, slično kao i Vaša 'obična' adresa no koju Vam stiže pošta.

Tipkajući u adresno polje u web pretraživaču (Internet explorer, Firefox, Opera, Crome..) naziv domene ljudi pristupaju Internet stranicama registranta te domene (naravno, ukoliko one postoje).

Naziv domene je unikatan, tj. ne može biti više domena istog naziva. Domene se registriraju kod određenih institucija pod određenim pravilima (koja nisu ista za sve domene), a evo osnovnih stvari koje bi bilo dobro da znate o domenama, objašnjenih jednostavnim jezikom.

Domene se razlikuju ponajprije po nastavku (ekstenziji) iza točke. Ti nastavci označavaju vršnu (TLD-top level domain)ili vršnu domenu, a vezani su u većini uz države, na pr .hr je oznaka za hrvatske domene, koje dodjeljuje hrvatska institucija CARNET, pod određenim pravilima, domena .si označava slovenske domene, .ba BiH domene, .at austrijske itd.. Postoje i domene koje su dodijeljene velikim nacionalnim sustavima u SAD na pr. .gov za državnu upravu, .mil - vojska, te domene mogu registrirati samo navedene institucije, ali postoje i globalne domene pod upravljanjem SAD-a, .com, .net i .org

8Core Association

8Core Association

Grgin Dol 46

34000 Požega

OIB: 14484857067

IBAN: HR0223900011100974958

Kontakt:

Tel:

  • +385 34/431 642
  • +385 99/8510-717
  • +385 98/362-555

comodo secure seal 100x85 transp

 

E-Mail:

 Mail:

Informacije: info@8core.hr

Podrška:support@8core.hr

Članovi: member@8core.hr

 SITEMAP

Budite obavješteni!

Primajte redovne obavijesti!
:

© 2016 8Core ITU. All Rights Reserved. Designed By 8Core Association-SITEMAP